Sinds juni 2018 ben ik met veel enthousiasme Centered Riding instructeur. Ik realiseerde me dat, hoe meer wij als mensen bezig zijn met het helpen, ontwikkelen en verbeteren van onze paarden, des te meer de aandacht soms weggeleid wordt van onze verantwoordelijkheid als ruiter. Onze paarden liggen continu onder een vergrootglas, maar wij liggen dat eigenlijk niet.

Centered Riding legt die verantwoordelijkheid terug, en stelt vragen bij όnze fitheid: onze fysieke gezondheid , maar in zekere zin ook onze mentale en emotionele fitheid als ruiters. Hoe is het gesteld met όnze focus? Met όnze aandacht? Met όns bewustzijn? Hoe ‘recht’ en ‘aligned’ zijn wij, als we staan, lopen en bewegen? Hoe zitten wij eigenlijk op ons paard? Helpen we hem in zijn beweging doordat we zelf gebalanceerd zijn, of hinderen we hen omdat we voor of achter de beweging zitten? Zijn we gespannen en is onze ademhaling oppervlakkig en onregelmatig, of zijn we gegrond? Zijn we los in onze atlas en in onze kaak? Zijn onze heupen open of gesloten? Hoe zit het met onze rug- en nekwervels?

Centered Riding maakt de ruiter, door eenvoudige beelden, oefeningen en visualisaties, bewust van de gewoonten die ons lijf gedurende het leven binnengeslopen zijn. Meer kennis van die gewoonten en van ons eigen bewegingsapparaat en anatomie helpt ons te veranderen en ons lichaam beter en effectiever te gaan gebruiken, zowel op ons paard als naast ons paard, als we lopen, fietsen, zitten of in de rij staat bij de supermarkt.

Voor mij is Centered Riding een zoektocht en proces van meer evenwicht en gedragenheid in mezelf, die ik graag deel met mijn studenten. Ik geef in de meeste gevallen niet apart Centered Riding lessen, maar integreer de kennis van Centered Riding in mijn lesgeefpraktijk.

Meer weten, of vragen over jouw situatie? Stuur gerust een mailtje!