Foundation Horsemanship

 

Wat maakt de basis van een (jong) paard compleet?

Er zijn veel verschillende stromingen van paardentraining. Ik gebruik liever de term “horsemanship” dan “paardentraining”. Specifieker heb ik het vaak over “foundation horsemanship”.

Het woord “horsemanship” in plaats van “paardentraining” heeft te maken met het bezien van de wereld vanuit het perspectief van onze paarden als paarden. Het herinnert me altijd aan 1 van de pijlers die in de horsemanship filosofie belangrijk is: “first you go with the horse, then the horse goes with you, and then you go together”. Deze uitspraak is zo gelaagd dat hij naarmate je verder komt in je horsemanship steeds aan betekenis toeneemt.

Het begint met het (proberen te) bekijken van de dingen zoals het paard ze ziet: “first you go with the horse…”. Het trainen van paarden, ze iets willen leren en daarin harmonie vinden, komt op de tweede en derde plaats: “… then the horse goes with you, and then you go together”.

Foundation Horsemanship

Een goede basis gaat verder dan het starten van een jong paard. Wat is een “foundation”, of fundering in het Nederlands? Met een fundering denk ik aan alles dat ieder (jong) paard moet leren om zich met vertrouwen staande te kunnen houden in onze mensenwereld, en alles om een goed gebalanceerd en veilig rijpaard te zijn, nog voor je hem kunt gaan inzetten voor de discipline van jouw keuze. Een greep uit de lijst:

  • Goed kunnen leiden zonder duwen of trekken, en zo licht zijn dat het voelt alsof je paard niets weegt aan je touw.
  • Goed kunnen wachten en daarin rust vinden, zowel onder zadel als aan de hand. Als jij nergens naartoe gaat, gaat je paard ook nergens naartoe.
  • Voor langere periodes kunnen vaststaan en daarin rust vinden
  • Trailerladen en vervoer en daar rust in vinden
  • 4 voeten kunnen geven zonder uit balans te raken
  • Stabiel stilstaan terwijl je opstapt
  • 3 gangen met losse teugel
  • Veilig en gevarieerd alleen buitenrijden over verschillende ondergronden, zonder herdboundness of separation anxiety
  • Veilig in een bak kunnen rijden met andere onbekende paarden
  • 3 “stretchbare” gangen in een soft feel & correcte stelling en buiging
  • Horizontaal evenwicht en inzicht in scheefheid
  • Self-carriage
  • Functionele zijgangen en lateraal werk zoals wijken, contrabuigingen, schouderbinnenwaarts en travers op rechte lijnen en op de cirkel, appuyement
  • Contragalop, voorbereidingen voor de galopwissel
  • Ook een kindje kan veilig met het paard omgaan – het paard is zo emotioneel stabiel dat het zich aanpast aan het niveau en feel van de ruiter
  • Je paard laat zich overal aanraken en bevoelen, ook door vreemde mensen zoals een dierenarts met minder feel

 

Zoals je ziet is het foundation work voor mij vrij uitgebreid, je kunt jaren zoet zijn met het “maken” van een gebalanceerd rijpaard, en dat hoort ook zo. De basisopleiding van een jong paard mag tijd vragen. Maar aan de basis staat de ontwikkeling van feel, veiligheid, respect, vertrouwen, en een mentale connectie in verschillende omgevingen en situaties.

Waarom staan het grondwerk en veel rij-oefeningen zelf hier niet bij? Het grondwerk en de oefeningen zijn het gereedschap en bouwmateriaal om je fundering zo solide mogelijk te kunnen bouwen, maar niet je fundering zelf.

Je kunt de fundering vergelijken met het bouwen van een huis. Als de fundering en de bodem waarop je het huis bouwt niet goed is, is het huis gedoemd te mislukken. Het zal scheef zijn, verzakken, en met de jaren zullen er allerlei scheuren in de muren ontstaan. Het huis is dan niet veilig of plezierig om in te wonen. Hetzelfde geldt voor onze paarden. Als onze basis niet goed is, of als we er te snel en slordig mee zijn omgesprongen, zullen we problemen tegenkomen op de momenten dat die basis ertoe doet, zoals op buitenrit, bij de veearts, op wedstrijdterreinen, of als we een klein kindje op ons paard willen zetten.

De “foundation” bij onze paarden is waar we op terugvallen als er “trouble” is, ofwel als er plotselinge problemen of situaties ontstaan. Het is geen garantie dat er nooit problemen zullen zijn, die zullen er wel zijn. Shit will hit the fan! Ook goed gebouwde huizen staan op plekken waar wel eens een storm is. Maar een goede fundering geeft ons een gereedschapskist die vol zit met strategieën, technieken, en betekenisvolle communicatie. Het geeft ons ten slotte het vertrouwen dat, wat er ook op ons pad komt, dat we ermee om kunnen gaan. Dat we de storm het hoofd kunnen bieden. Het gaat er niet om wat er gebeurt, omdat we daar niet altijd controle over hebben. Waar we wel controle over hebben is hoe we er op reageren, zodat we zowel ons paard als onszelf slechte ervaringen kunnen besparen.

 

The Red Pony – Horsemanship helpt bij een solide basis voor je (jonge) paard, en bij het oplossen van problemen die je onderweg tegenkomt. De volgende intake van trainingspaarden op Mandy’s nieuwe locatie Gut Onnau is 1 april. Meer info vind je hier.