Hoewel ik heel waardevolle informatie haalde uit mijn formele opleiding waren het de lange periodes als working student die me het meest gevormd hebben. Als intern wonende student werd ik intensief begeleid en leerde ik het meest – over paarden, over mezelf als paardenmens, en over horsemanship als manier van leven.

In 2015, nadat ik mijn MA behaald had in de Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie, brak er een tijd aan waarin ik keuzes ging maken die me langzaam wegleidden van een carrière in de humanitaire en academische wereld. Na tien jaar van studie, van perfectionisme en ambitie, en na periodes van veel reizen en onderzoek over de hele wereld, verlegde mijn aandacht zich van mensen naar paarden, van mijn bureau en de boeken naar de buitenlucht. Als kind en als tiener had ik altijd gereden, en ik miste de paarden. Ik besloot een tussenjaar te nemen om me onder te dompelen in horsemanship.

Dit was het begin van wat ik nu voor mezelf ‘mijn paardenstudie’ noem. Het veranderde mijn leven.

Van 2016 tot 2018 was ik achtereenvolgens voor lange periodes als working student in het buitenland – eerst in Engeland, toen in België. Ik werd gedurende die tijd intensief persoonlijk begeleid, wat er onder andere voor zorgde dat ik vrij snel beter werd en dieper kon doordringen in de materie. Deze periode was bepalend in het leggen van een stevige basis in horsemanship en gymnasticerend werk.

In 2018 werd The Red Pony – Horsemanship officieel een bedrijf en vertrok ik voor een derde en laatste studentship naar Colorado, in de VS, waar ik drie maanden in de leer ging bij horsewoman Mindy Bower. Deze periode was mindblowing en enorm transformerend voor mijn eigen horsemanship. In 2019 ging ik nogmaals terug.

Nomadisch als The Red Pony is, werk ik sinds december 2019 in Estland, waar ik  paarden uit natuurgebieden start. Deze “untouched horses” zijn de beste leermeesters, omdat ze nog zo dicht bij de natuur staan. Naast mijn werk in Estland reis ik geregeld naar Nederland en België voor cursussen, clinics en periodes voor paarden in training.

Horsemanship is voor mij geen vastomlijnde methode, maar een pad dat ik bewandel. Ervaring en bewustwording is daarin net zo belangrijk als studie en bijscholing. Ik zorg ervoor dat ik me blijf ontwikkelen door clinics, cursussen en periodes door te brengen in de VS. Meer weten? Klik hier voor mijn ‘Horsemanship CV.

Mandy schrijft regelmatig blogs en artikelen voor het bekende Amerikaanse Eclectic Horseman. Lees deze hier!