“Hoewel ik heel waardevolle informatie haalde uit mijn paardenopleidingen waren het de lange periodes als working student die me het meest gevormd hebben. Als intern wonende student sta je met je voeten in de modder en maak je vlieguren. Je leert te vertrouwen op wat je ziet en voelt in een paard met een mentor in de buurt. Hier werd ik intensief begeleid en leerde ik het meest – over paarden, over mezelf als paardenmens, en over horsemanship als manier van leven.”

“Nadat ik mijn MA behaald had in de Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie, brak er een tijd aan waarin ik keuzes ging maken die me langzaam wegleidden van een carrière in de humanitaire en academische wereld. Na tien jaar van studie, van perfectionisme en ambitie, en na periodes van veel reizen en onderzoek over de hele wereld, verlegde mijn aandacht zich van mensen naar paarden, van mijn bureau en de boeken naar de buitenlucht. Als kind en als tiener had ik altijd gereden, en ik miste de paarden. Ik besloot een tussenjaar te nemen om me onder te dompelen in horsemanship.”

“Het tussenjaar werden er twee, toen drie. Dit was het begin van wat ik nu voor mezelf ‘mijn paardenstudie’ noem. Het veranderde mijn leven.”

“Ik vertrok eerst naar Engeland, toen naar België. Ik werd gedurende die tijd intensief persoonlijk begeleid, wat er onder andere voor zorgde dat ik vrij snel beter werd en dieper kon doordringen in de materie. Deze periode was bepalend in het leggen van een stevige basis in horsemanship en gymnasticerend werk.”

“In 2018 werd The Red Pony – Horsemanship een bedrijf en vertrok ik voor een derde en laatste studentship naar Colorado, in de VS, waar ik drie maanden in de leer ging bij horsewoman Mindy Bower. Deze periode was enorm transformerend voor mijn eigen horsemanship. In 2019 ging ik nogmaals terug. Het hebben van een mentor is onontbeerlijk als je wilt blijven groeien in je horsemanship.”

Nomadisch als The Red Pony ontstond, reisde Mandy de paarden achterna. Tussen 2019 – 2022 werkte ze tevens in Estland, waar ze wilde jonge paarden uit de natuur startte. Deze “untouched horses” zijn de beste leermeesters, omdat ze nog zo dicht bij de natuur staan. Deze expertise neemt Mandy nog dagelijks mee in het werk met probleempaarden en jonge paarden in Nederland.

“Horsemanship is voor mij geen vastomlijnde methode, maar een pad dat ik bewandel. Ervaring en bewustwording is daarin net zo belangrijk als studie en bijscholing. Ik zorg ervoor dat ik me blijf ontwikkelen door clinics, cursussen en periodes door te brengen in de VS. Meer weten? Klik hier voor mijn ‘Horsemanship CV.”

Mandy schrijft regelmatig blogs en artikelen voor het bekende Amerikaanse Eclectic Horseman. Lees deze hier!