Alle paarden die we willen gebruiken als rijpaard, maar zeker paarden met fysieke uitdagingen of gedragsproblemen, zijn gebaat bij rechtrichtend werk, betere hoefzorg en bodywork. Gedurende het startproces besteed ik al aandacht aan fysieke ontwikkeling en het creëren van zachtheid, ritme en flow in de jonge paarden. Naast mijn basiskader, geïnspireerd door Buck Brannaman en de Californische Horsemanship traditie, put ik o.a. uit de kennis en ervaring die ik opdeed uit mijn working studentship in de Academische Rijkunst van Bent Branderup, kennis over hoeven van David Landreville, de Masterson Method, en Karen Rohlf’s Dressage Naturally,
De klassieke dressuur vindt haar oorsprong in Europa. Er bestaan verschillende rijkunstige tradities die zich over een relatief lange periode gevormd hebben. Al deze benaderingen hadden tot doel paarden een volledige rijkunstige opleiding te geven – het verschil met het hedendaagse sportpaard is dat hier destijds langer de tijd voor werd genomen dan tegenwoordig vaak het geval is. Toch zijn er nog altijd meesters in de rijkunst te vinden. Mandy is gefascineerd door de overeenkomsten tussen de Europese klassieke stijlen en de Californische horsemanship filosofie.
Rechtrichtend grondwerk bestaat uit een trainingsladder aan dressuurmatige oefeningen op de grond die het paard gymnastiseren en fysiek soepeler, buigzamer, en sterker maken.
Doel van het gymnasticeren is dat we onze paarden sterker maken, zodat er een gezond evenwicht ontstaat en ze ons beter kunnen dragen. Wat een gezond evenwicht inhoudt is afhankelijk van het paard (zijn bouw en conformatie) en het werk dat je met hem voor ogen hebt.
Omdat de oefeningen van onze paarden vragen dat ze mentaal stabiel zijn en hun aandacht bij het werk kunnen houden, is het fijn om een basis te hebben in het horsemanship grondwerk voor je begint met het rechtrichtende werk. Jonge paarden kunnen vanaf een jaar of 3 of 3,5 onder goede begeleiding rustig aan beginnen met rechtrichtend grondwerk.
NB: Voor lessen in het rechtrichten heb je een kaptoom, een langer aanwijszweepje en een teugel of (liefst niet te zwaar) leidtouw nodig.